Vakantie voor uw kat, thuislaten of naar een pension?

De meningen zijn erg verdeeld over wat nu het beste voor een kat is, of je kiest voor een pension of thuisblijven.

Feit is, dat iedere kat een eigen karakter heeft. Het is dus belangrijk om per individu te kijken!

Hoe goed ken jij jouw kat?

Elke kat is anders, heeft andere behoeftes en een ander ritme. Veel katten vinden het heerlijk in een pension, anderen vinden het maar zo zo, en sommigen doe je er echt geen plezier mee. De grote vraag is dus, hoe goed ken jij je kat? Vaak word ik gebeld met de vraag welk verblijf het meest geschikt zou zijn. "onze poes vecht nog wel eens met de buurtkatten, moet hij nu apart?" is een veel gehoorde vraag. Mijn antwoord is per definitie "Nee, tenzij..." Een kat die vecht met buurtkatten, verdedigt zijn eigen territorium. Een goed pension is niet 'eigen' en daar zal dus veel minder gevochten worden. Als een kat echt agressie vertoont is het vroeg genoeg om hem apart te zetten, en daar hoort voldoende ruimte voor te zijn in een goed pension.

Wat is een goed pension?

Wat een wondelijke uitdrukking eigenlijk, een 'goed pension'. Het mooie van katten is dat ze, zoals gezegd, elk een eigen karakter hebben. Voor iedere kat gelden dus andere 'normen' voor wat zij een 'goed pension' vinden. Want laten we eerlijk zijn, het draait uiteindelijk om de kat! Jij als baas kan een pension helemaal geweldig vinden van de buitenkant, maar of je kat het daar mee eens is, is nog maar afwachten. Andersom ook: jij als baas kan vinden dat je kat thuis lekker op eigen terrein is en dus geen stress heeft, maar voor het zelfde geld vind je kat het vreselijk om maar alleen te zijn, geen menselijke drukte in zijn huis en aan de wandel gaan als het hem te lang duurt.

Gemengd pension, of juist niet?

Zo is er een ook groot verschil in het aanbod van pensions. Sommigen vangen alleen honden op, anderen alleen katten, en sommige pensions zijn 'gemengd'. Nu zou ik iedere kattenbaas eens willen uitdagen om een uurtje bij een gemengt bedrijf te gaan zitten niksen. Gewoon, een beetje luieren, rondkijken en luisteren. Ik persoonlijk, als trotse blikopener, vind het een vreselijke herrie, zo midden in de zomervakantie! Doe mij maar een rustig plekje, denk ik dan. En als ik naar mijn katten kijk, weet ik dat zij het thuis geweldig vinden met onze honden, maar vreemde honden op nog geen 50 meter afstand die de hele dag lawaai maken, vinden ze vreselijk! Maar er zijn ook katten die dat helemaal niet erg vinden.

Wat vindt jouw kat fijn?

Probeer je kat niet te vermenselijken, maar kijk serieus naar wat jouw kat het fijnst zou vinden. En het is helemaal niet erg om dingen eens uit te proberen, of verschillende plekken te testen. Let wel goed op voor 'slechte pensions', ja helaas bestaan die. Er zijn tegenwoordig keurmerken, verenigingen en weet ik veel wat, maar ook die zeggen helaas niets over de dagelijkse gang van zaken. Zo'n keurmerk kun je kopen voor een slordige 300-500 euro als pension zijnde, en dan krijg je 1x per jaar deen inspecteur op bezoek die kijkt hoe schoon de verblijven zijn en of er een quarantaineverblijf is.

Mijn advies?

Praat met medewerkers van het door jou uitverkoren pension. Vraag door naar het beleid bij ziekte, hoe er schoongemaakt word, of er ontsmet word en hoe vaak, en waarmee. Welke entingen stelt een pension verplicht, en hoe word daar op toegezien? Vraag of je in de verblijven mag kijken en de katten mag aaien. Hoe zien de katten eruit? Zijn ze ontspannen of gestresst, hoelang zitten ze er al? Het is heel normaal als een poes de eerste dag of 2 dagen alles nog een beetje spannend vind. Kijk ook hoe de katten reageren op de verzorgers, dat zegt veel meer over een 'goed pension' dan een keurmerk.

Voor iedere kat is er een perfecte oplossing! Je hoeft hem alleen maar te vinden ;-)

Op December 4, 2016