Terug

Hoe richt ik een noodopvang bij het dierenasiel goed in?

Tjeerd Plantenga

Hallo,

 

Voor school ben ik bezig met een onderzoeksopdracht over een noodopvang bij een dierenbescherming. Momenteel studeer ik mbo toegepaste biologie op het Groenhorst College te Emmeloord. In Kampen bij het dierenopvangcentrum ben ik bezig met de opdracht om daar de noodopvang te herinrichten. Hier komen veel aspecten bij kijken zoals het besmettingsvrij houden van voedsel, het rekening houden met verschillende dieren die zomaar binnen kunnen komen en meer dergelijke punten.

Heeft u voor mij tips of punten die ik kan gebruiken voor mijn onderzoek en zo kan toepassen in de noodopvang?

 

Ik hoor graag van u.

 

Vriendelijke groeten,

Tjeerd Plantenga


1 Antwoord

Antwoord van Poezenpension Queri

Hallo Tjeerd,

Een aantal tips voor een noodopvang zijn bijvoorbeeld:

- zorg voor een sluis-systeem, dit helpt voorkomen dat dieren van de ene ruimte naar de andere overlopen. In de sluis produkten/middelen voor transport van dieren, ontsmettingsbak voor schoenen/laarzen, overige produkten voor ontsmetting. In de ruimte u.v.lampen en/of ionisator hangen.

-Zorg voor een goede quarantaine ruimte, ook met een sluissysteem waar de mensen en dieren eerst doorheen moeten vóór men de ruimte betreed. Gebruik u.v. lampen en ionisatoren, bij voorkeur ingebouwd in de muur of hangend aan het plafond.

-Voor besmettingsvrij houden van voedsel: installeer in inloop-koelruimte met stellages waarop het voer wordt opgeslagen. Zorg voor duidelijke labeling op verpakkingen en sla de verpakkingen op volgorde van datum van aanschaf op.

Als je meer op de situatie gerichte tips wilt mag je contact opnemen met onze stichting Queri, wij hebben vrijwilligers die geschoold zijn en je misschien kunnen helpen met advies.