Terug

Zal poes uiteindelijk wennen bij herhaling opvang?

J. Draaisma

Mijn kat van 15 jaar is afgelopen winter voor het eerst naar een dierenpension geweest. Iedere kat had daar een eigen 'bench', geplaatst in een prachtige binnenruimte waar ze overdag vrij rond mochten lopen. Dacht dat ik het allemaal goed had geregeld, maar toen ik haar op kwam halen bleek dat ze het daar toch niet zo naar de zin had gehad. Elke keer als ze in de binnenruimte vrij rond mocht lopen ging ze zich uit angst verstoppen, daarom hebben ze haar gedurende de rest van de week maar in haar eigen hokje laten zitten waar ze zich wel veilig voelde. Poes heeft dus zowat de hele week in haar eigen 'hokje' van zeg maar 1m x 1m doorgebracht! En dat was nou juist niet de bedoeling, dacht dat ze het juist fijn zou vinden in zo'n ruime verwarmde binnenruimte waar ze overdag lekker haar gang zou kunnen gaan. Nu moet ik binnenkort weer weg en vraag mij af of het een tweede keer beter zou gaan of dat het weer zo'n 'drama' zal worden? Kan haar eigenlijk ook niet alleen thuis laten, 't beestje vindt wat aandacht zo nu en dan prettig en dan is iemand die haar 1x per dag komt voeren ook niks. (Vroeger logeerde ze altijd bij familie, zonder problemen, maar helaas kan dat nu niet meer).


3 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

er zijn altijd katten die een pension niet zo leuk vinden, maar meestal gaat het bij ons de 2e keer al beter. Nu moet ik hierbij wel vermelden dat wij alleen in noodgevallen de katten opsluiten (als we twijfelen of ze wel eten bijvoorbeeld). Ze lopen bij ons de hele dag en ook s'nachts vrij rond in een speciaal daarvoor bedoelde kattenkennel.


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

katten gaan bij ons gedurende de nacht in een nachthok, s'morgens gaat deze weer open en kunnen de katten zelf kiezen wat ze gaan doen.

in de meeste gevallen kiezen ze ervoor om eruit te komen en op onderzoek uit te gaan, ze vinden dan meestal wel een rustig plekje, mandje of holletje krabpaal waar ze op of in gaan zitten.

Sommige katten zijn wat schuw en durven pas later hun nachthok te verlaten.

Daar ik maar weinig katten opvang is het voor de katten een stressloze omgeving en zijn ze snel gewend.

Katten zal ik nooit opsluiten voor een hele dag/week.


Antwoord van Dierenpension Shanai

Bij ons gaan de katten s'nachts ook in hun eigen nachthok. Dit omdat je anders geen zicht op hebt hoe ze zich s'nachts naar elkaar gedragen, maar ook zodat je kunt zien welke kat het doet als er bijvoorbeeld diarree ligt of overgegeven wordt.

Wij hebben ook aparte verblijven waar een kat alleen in kan, dit kan ook gebruikt worden voor katten die zich niet prettig voelen in de groep. Ze hebben dan een ruimte voor zichzelf met een eigen kattebak en voer en waterbak, een krabpaal en kussentje en eventueel een stoel met kussen om op te liggen. In deze verblijven hebben ze elke dag een paar uur de mogelijkheid om naar buiten te gaan, omdat ze de buitenren delen met andere katten die een eigen verblijf hebben. In de toekomst willen we nieuwe verblijven maken voor katten die alleen of met zijn 2-en gehuisvest moeten worden en waar ze dan ook de hele dag toegang hebben tot een eigen buitenverblijf.

Als een kat bij ons erg schuw is en niet uit zijn hokje wil komen, terwijl er geen 1-kats-verblijf vrij is, dan laten we haar/zijn nachthok s'nachts open terwijl de rest van de katten wel opgesloten is. Zo kan de schuwe kat s'nachts rondlopen en op verkenning uitgaan terwijl de andere katten niet bij hem/haar kunnen komen. Ook regelmatig toch proberen aan te halen en te aaien of laten snuffelen aan je hand wil nog wel eens helpen om ze uit hun schulp te krijgen.

Mocht dat allemaal niet helpen dan is uw kat misschien een van de katten die het erg moeilijk vinden om in een pension te aarden. dan is het of de beslissing om een weekje door te bijten of toch te zoeken naar iemand die bij u thuis op de kat kan passen of een huisdiercentrale die 1 of 2 keer per dag bij u thuis de kat verzorgt.

Succes!